Opdræt af specifik type Discus - Discus genetik

Opdræt af specifik type Discus - Discus genetik

Indlægaf Tommy » 23. feb 2005 18:52

Det er en guide til hvilke 2 eller flere typer man i hovedtræk skal bruge for at lave en specifik type. F.eks. A+B=C. (100% = Er gjort eller bevist)

• Penang Pigeon – 100%
Thailandske Pigeon krydset med en lyst farvet Rød Turkis.

• Penang Golden – 100%
Gullig lyst farvet Rød Turkis krydset med en Rød Albino.

• Red Angel - 100%
En rødlig brun Discus krydset med en Alenquer. Ungerne fra dette kryds, skal så igen krydses med en Penang Golden.

• Blå Snakeskin - 100%
Blå Turkis med fine/tynde linjer krydset med Cobolt Blå. De første unger herfra er den originale Blå Snakeskin.

• Grøn Snakeskin – 100%
Grønlig Blå Snakeskin krydset med Grøn Turkis med fine/tynde aftegninger.

• Rød Snakeskin – 100%
Grøn eller Blå Snakeskin med en rødlig grundfarve krydset med en Rød Turkis med fine/tynde aftegninger. Ungerne med den mest rødlige grundfarve udvælges til søskende kryds avl.

• Blue Diamond – 100%
Cobalt Blå krydses med Blå Turkis. Udvalgte unger fra kuldet (dem med den mest fuldfarvet blå krop) krydses med Albino Discus, for at få de rødøjede Blue Diamond med en solid blå kropsfarve.

• Tangerine – 100%
Penang Pigeon krydset med udvalgte orange grundfarvede Pigeon. Herfra udvælges unger med mest orange grundfarve og kun få aftegninger til yderligere søskende kryds avl.

• Tangerine Gold – 50%
Tangerine krydset med Penang Gold. Udvælg unger fra dette kuld med mest solide orange grundfarve og kun få aftegninger, og kryds med Penang Gold igen.

• Red Royal Blue – 100%
Blå Turkis krydses med Rød Turkis.

• Red Jackets – 100%
Rød Pigeon krydses med Blue Ghost.

• Spotted Golden – ikke bevist eller prøvet?
VF spottet grøn (Tefe) krydset med Penang Golden. Udvælg de unger med mest dominerende pletter. Disse krydses med hinanden for at få Golden med røde pletter.

• Green Jade – 100%
Cobalt blå og Grøn Turkis krydses, for at lave første linje af Green Jade. Udvalgte unger krydses med Grøn Turkis igen, for at lave anden linje. Udvalgte unger fra første linje krydses med udvalgte unger af anden linje for at få den endelige Jade Green variant.

• Fire Bird – Ikke bevist
Rød Brun krydses med Marlboro Red. Udvalgte unger krydses tilbage med Rød Brun.

• Ocean Green – Ikke bevist eller prøvet?
Udvalgte Blue Diamond (især dem med grønlig farve) krydses med Grøn Turkis. Udvalgte unger krydses tilbage med Grøn Turkis, for at få en solid grøn grundfarve (Green Diamonds eller Ocean green ;o) ).

Jeg fandt dette meget interessant. Man skal dog have temmelig mange fisk af forskellige typer at arbejde med, og at skabe en type kan / vil tage flere år.

Nedenstående er også spændende læsning fra det samme forum, med det samme formål. Lad os sige vi har 2 typer Discus, og vi krydser dem. Procentdelen af den ene eller anden type som når over 50%, er den dominante type.

Dominante gener- (Pigeon, White og Ghost)
I et hvert kryds med Pigeon vil næsten al afkommet arve den sorte pigmentering. Altså er pigeon meget dominerende med at vidergive den sorte pigmentering. Den hvide (White og Ghost Discus) er lidt anderledes. Hvis du krydser en hvid med en hvilken som helst anden type, vil stort set ingenting fra denne anden type vil være at finde hos afkommet. Hvide Discus er så dominerende, at næsten ingenting fra den anden type discus vil være at finde allerede i F1 krydset.

Svage Golden gener.
Golden typerne har de svageste gener i hele Discus gen puljen. Hvis du krydser dem med en vilkårlig anden type, vil du efter al sandsynlighed få 85% af denne type og kun 15% med Golden generne i F1.
Hvis du vil lave en Goldensnake (Golden grundfarve) Skal man således krydse F1 tilbage på Golden igen (vælg dem med 14 striber), og gentage dette til mindst F3 før du har en nogenlunde pæn Goldensnake.

Ustabile gener – Enhver Discus med Snakeskin gener
Snakeskin er en mutation fra den turkise type. Denne art kan aldrig defineres som stabil. Snakeskin generne defineres som ustabile fordi, hvis du krydser Snakeskin med Snakeskin eller Spottedsnake med spottedsnake, vil der altid komme 2 typer afkom, 14 striber (snaketypen) og 9 striber (original typen).

Gen afmatning (plettede typer)
Lad os sige du har et par af den plettede type (R.S.G., Spotted Snake, R.S.S), Du får afkom fra dem og får F1 med smukke pletter. Hvis du så krydser F1 med F1, så vil afkommet, F2, stadig have smukke pletter, men efterhånden som du fortsætter, ca. når du når til F4, vil du se at de røde pletter smelter sammen og former røde aftegninger i stedet for pletter. Dette er hvad vi kalder afmatning. Når man krydser (indavler) plettede typer mister de efterhånden deres ”plet potentiale”. For at løse dette bliver man nød til at krydse dem tilbage på en prominent plettet
Tommy
 

Tilbage til Opdræt

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 0 gæster

cron